Compare Listings

Kjøpsprosessen i Spania – Fra begynnelse til slutt

Kjøpsprosessen i Spania – Fra begynnelse til slutt

Vi i Spaniaeie har satt sammen en guide for hvordan kjøpsprosessen i Spania forløper, slik at du til enhver tid kan finne informasjon om hva som forventes av deg som kunde. Her vil du få informasjon om hvordan du skal kjøpe trygt, hvordan selve handelen foregår og hvilke kostnader som påløper ved et kjøp. Til slutt vil vi gi deg noen fagkyndige råd på veien for å gjøre veien til drømmeboligen litt enklere.

Kjøp trygt
Valget av eiendomsmegler i Spania er svært viktig, og kanskje enda viktigere enn i Norge. I Spania er det nemlig ingen krav om autorisasjon for å kunne jobbe som eiendomsmegler slik som det er i Norge og i mange andre land. Vi i Spaniaeie anbefaler deg å gjøre litt research før du gjennomfører et kjøp. Kontroller at megleren du er i kontakt med opererer under et selskap, og har gode juridiske kontakter. Dette anbefaler vi for at du som kunde skal være sikker på at du handler av en profesjonell aktør, og for å videre forsikre deg om at du gjennomfører et trygt kjøp.

Kjøpsprosessens tre faser

Fase 1 – Når du har funnet drømmeboligen:
Det første vi må gjøre når du har funnet din drømmebolig er å utarbeide en reservasjonskontrakt. Denne kontrakten inneholder informasjon om hvilken eiendom du vil reservere, prisen dere har blitt enige om på forhånd, samt når overtakelsen skal gjennomføres.

Etter at reservasjonskontrakten er undertegnet må det betales et depositum (reservasjonsbeløp) på minimum 3000 Euro. Når depositumet er betalt vil eiendommen bli fjernet fra markedet. Dersom du trekker deg fra avtalen etter dette tidspunktet vil du miste det innbetalte depositumet.

Videre må du som kjøper utstede en fullmakt til våre advokater slik at disse kan representere deg som kjøper videre i prosessen. Denne fullmakten signeres av deg på nærmeste tinghus (enten i Norge, eller i Spania-Notarius Publicus). Husk pass!

Trenger du finansiering i Spania, vil vi i Spaniaeie være behjelpelig med dette. Vi samarbeider tett med Banco de Sabadell, en av Spanias største og mest velrenommerte banker. Om ønskelig tar vi deg med til vår bankkontakt, og undersøker lånemulighetene samt innhenter lånevilkår og kostnadsoverslag.

Fase 2 – Når du har reservert drømmeboligen:

Alle som handler bolig i Spania må ha et spansk identifikasjonsnummer (NIE) for å gjennomføre kjøpet. Er du førstegangskjøper i Spania, vil våre advokater sette i gang prosessen med denne opprettelsen etter at fullmakten nevnt under fase 1 er utstedt. Behandlingstiden for å opprette NIE kan være opptil 2 måneder, men vi har gode kontakter som kan ordne dette på kort varsel.

I mellomtiden vil advokat sjekke for heftelser og kontrollere alle rettslige aspekter på eiendommen. Det kontrolleres blant annet at boligen er korrekt registrert, godkjent av myndighetene, uten noe tilknyttet gjeld, og at selgeren har rettighetene til å selge boligen. Dersom det skulle avdekkes uregelmessigheter på boligen, som resulterer i at vi fraråder deg å gjennomføre kjøpet, vil depositumet betales tilbake til din konto.

Videre utarbeides kjøpskontrakten, ofte i samarbeid med selgers advokat. Ved kontraktsinngåelse innbetales ofte 10% av kjøpesummen (minus det du allerede har betalt i depositum).

Før du kan kalle deg eier av drømmeboligen må den totale innbetalingen skje fra en spansk bankkonto. Om ønskelig, vil vi være behjelpelig med opprettelsen av denne.

Når pengene er innbetalt vil eiendommen overføres ditt navn hos Notarius ved hjelp av den tidligere utstedte fullmakten. Her mottar vi et midlertidig skjøte, og fra denne dagen kan du endelig kalle deg eier av drømmeboligen.

Fase 3 – Når du eier drømmeboligen:

Ca. 2 måneder etter eiendommen ble overført hos Notarius vil vi motta det originale skjøtet. Etter dette tidspunktet  avtaler vi et møte med deg, hvor alle papirer etc. gjennomgås.

Når du formelt kan kalle deg for eier av din drømmebolig, vil du fra dette tidspunkt stå ansvarlig for betaling til strøm, vann, fellesutgifter, forsikring osv. Normal prosedyre er å opprette auto-trekk fra din nye spanske bankkonto.

Kostnader forbundet med kjøp av eiendom
Generelt kan du regne med at totale kostnader forbundet med et kjøp av bolig i Spania utgjør 13-14% av kjøpesummen. Dette inkluderer kostnader til staten, registreringsavgift, avgift til Notarius, stempel avgifter, kostnader forbundet med fullmakts utstedelse, advokatutgifter og kostnader forbundet med NIE.

Disse 13-14% fordeler seg normalt slik: Kostnader til staten utgjør normalt 10% av kjøpesummen. Videre utgjør kostnader til Notarius og eiendomsregisteret 1-2%, og kostnader til advokat ca. 1-2%.


Våre aller beste tips til deg som potensiell kjøper
Gi megleren informasjon om ditt sanne budsjett. På denne måten vil megleren enklest mulig kunne finne drømmeboligen innenfor din prisklasse. Allikevel, vil en profesjonell aktør alltid vise deg de rimeligste objektene som innfrir dine krav, som er innenfor din prisklasse.

Vær ærlig med megleren din fra start om dine krav og ønsker. Å gi megleren din en liste med krav som du innerst inne vet ligger utenfor din prisklasse, vil som regel alltid ende opp med at du og megleren din må komme til en kompromiss-løsning uansett. For å spare deg for tid, anbefaler vi deg, sammen med megleren din, å sette opp realistiske krav og ønsker. Vi anbefaler alltid våre potensielle kjøpere å kategorisere ønsker etter hva som er høyst nødvendig, og hva som er ønskelig, men ikke kritisk.

Sett opp en visningstur med de boligene DU ønsker å se. Vi i Spaniaeie gir deg alltid informasjon om boligen på forhånd slik at du som kunde kan avgjøre hvilke objekter du mener det er verdt å besøke.
Husk at å kjøpe eiendom ved hjelp av en megler i Spania er et samarbeid, hvor dere jobber sammen om å finne den rette boligen. Vi i Spaniaeie ønsker alltid å finne den boligen som passer best for deg innenfor din prisklasse. Her er det bare å legge alle kortene på bordet, så vil veien til drømmeboligen bli som en lek.

Vi ønsker deg lykke til med kjøpet!

Bli med i diskusjonen